Dienstapotheek Drechtsteden

Karel Lotsyweg 8 3318 AL Dordrecht Tel:078 - 652 34 76

Medische Encyclopedie

Inhoud

senna

Senna heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij:

  • verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis);
  • om de darmen te legen voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.

Wat doet senna en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Bij verstopping komt de ontlasting minder vaak dan u gewend bent. De ontlasting is hard en droog, waardoor de stoelgang moeilijk gaat en pijnlijk is.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan doordat u  te weinig vezelrijk voedsel gebruikt, te weinig drinkt, te weinig lichaamsbeweging heeft of door hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap. Ook stress of een ander toilet, zoals op vakantie, kan verstopping geven.

Verder kan verstopping ontstaan als u de aandrang van uw darmen negeert en de ontlasting te lang ophoudt. Ten slotte zijn er bepaalde medicijnen en andere ziekten, zoals diabetes, die verstopping kunnen veroorzaken.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
  • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
  • Voorkom stress.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als deze maatregelen onvoldoende helpen na enkele dagen tot weken, neem dan contact op met uw arts. Bij plotselinge buikpijn moet u altijd de arts raadplegen.

Als u enkele dagen geen ontlasting heeft gehad, of als uw stoelgang pijnlijk is, kunt u kortdurend een laxeermiddel gebruiken, zoals lactulose, bisacodyl of een microklysma. 

Bij langdurige verstopping kunt u middelen met psylliumvezels of lactulose gebruiken.

U kunt af en toe senna gebruiken, als bovenstaande maatregelen en medicijnen onvoldoende effect hebben.  Senna is niet geschikt om langdurig te gebruiken, omdat uw darmen dan niet meer uit zichzelf op gang komen.

Werking
Senna zorgt dat het laatste deel van de darm (de dikke darm) minder vocht terugneemt van de ontlasting. Ook stimuleert senna de darm om slijm aan te maken. Hierdoor ontstaat een zachtere ontlasting en dus makkelijke stoelgang. Bovendien stimuleert senna de darmbewegingen, waardoor de ontlasting minder lang in de darmen blijft en minder kan indikken.

Effect
Na 6 tot 12 uur komt ontlasting op gang die zachter is en minder pijnlijk verloopt.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Rode of bruine kleuring van de urine.

    Afhankelijk van uw voeding kan de kleur de ene dag sterker zijn dan de andere. De rode of bruine kleur is afkomstig van de werkzame stoffen in senna die via de urine het lichaam verlaten. Het verschijnsel is dus onschuldig.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, winderigheid, diarree, buikpijn en buikkramp. Het treedt soms op bij mensen met een prikkelbare darm.

    Dit gaat meestal vanzelf over. Stop onmiddellijk met dit middel als u ernstige buikkrampen of ernstige aanhoudende buikpijn krijgt. Raadpleeg dan uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid, een opgezwollen gezicht of shock. Neem dan direct contact op met uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor senna. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij langdurig gebruik of te hoge dosering. Gebruik dit medicijn niet vaker dan 2 of 3 keer per week. Gebruik het niet langer dan 2 weken, behalve als uw arts u anders adviseert. De volgende bijwerkingen kunnen ontstaan:

  • Verlamming van de dikke darm.

    Deze kan dan niet meer op natuurlijke wijze de darminhoud verwerken.

  • Ernstige diarree.

  • Te weinig kalium en natrium in het bloed. U merkt dat aan spierkramp, vermoeidheid, hartkloppingen, sufheid of een verminderde eetlust.

    Raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik senna gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Hiervoor zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals witbrood, uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

ZwangerschapU kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt slechts in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking, het etiket of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Tabletten of dragees: neem de tabletten of dragees in met een glas water, zonder te kauwen.
  • Granulaat (korrels): los dit op in water door te roeren. Drink het vervolgens op. U mag het middel ook oplossen in een warme drank, zoals thee.

Wanneer?

  • Meestal kunt u senna 's ochtends voor het ontbijt of 's avonds voor het slapengaan innemen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van uw medicijn. De aanwijzingen kunnen namelijk per medicijn verschillen. Houd er rekening mee dat de ontlasting meestal na 6 tot 12 uur op gang komt.
  • Bij gebruik om de darm te legen voorafgaand aan een darmonderzoek: neem het middel 's middags in op de dag vóór het onderzoek.

Hoelang?

Gebruik dit middel totdat de ontlasting weer op gang is gekomen. Gebruik dit medicijn niet vaker dan 2 tot 3 keer per week en niet langer dan 2 weken achtereen. U heeft anders kans op een 'luie darm'. Bij een 'luie darm' komt de ontlasting niet meer uit zichzelf op gang. U heeft dan steeds senna of andere laxeermiddelen nodig. Bovendien verliest senna door gewenning zijn effect, waardoor u steeds hogere doseringen nodig heeft.

Als er na twee weken gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.

Terug naar overzicht