Dienstapotheek Drechtsteden

Karel Lotsyweg 8 3318 AL Dordrecht Tel:078 - 652 34 76

Medische Encyclopedie

Inhoud

adapaleen

Adapaleen zorgt voor minder mee-eters en maakt verstopte poriën vrij. Het zorgt ook voor een normale groei van de buitenste huidlaag. Het werkt ook ontstekingsremmend, vermindert pijn en irritatie.

Artsen schrijven dit middel voor bij acne (puistjes).

Wat doet adapaleen en waarbij gebruik ik het?

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Acne kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij pubers en jongvolwassenen. 

Oorzaak
Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

In de pubertijd vinden er hormoonveranderingen plaats. Deze laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acne-bacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Werking
Adapaleen zorgt ervoor dat de huid zich sneller vernieuwt. De oude huidlaag verdwijnt sneller en de poriën raken hierdoor minder snel verstopt. Adapaleen remt ook ontstekingen.

De verschijnselen van acne kunnen de eerste weken verergeren. Pas na 4 tot 8 weken kunt u verbetering van uw huid merken. Het effect is maximaal na enkele maanden. Om te voorkomen dat u opnieuw last van acne krijgt, moet u dit medicijn vaak voor een lange periode gebruiken.
 

Lees meer over acne . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van de sterkte van het huidmiddel, van de plaats waarop u het aanbrengt, de duur van het gebruik en de gevoeligheid van uw huid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, droge huid. Zeer zelden jeuk, jeukende huiduitslag en schilfering

    Aan deze bijwerking went u meestal na enkele weken gebruik. Heeft u erg veel last van deze klachten? Dan kunt u dit medicijn ook 1 keer in de 2 dagen gebuiken in plaats van elke dag. Vet de huid regelmatig in met een gewone crème. Dan voorkomt u dat de huid uitdroogt. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dit medicijn kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp).

    Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.

    Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga ook niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

  • Brandwond op de plaats waar u de gel smeert. 

    Waarschuw uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. In dat geval bent u ook overgevoelig voor andere retinoïden,  zoals tretinoïne. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerstehulpdienst.

    Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn en andere retinoïden in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn en andere retinoïden niet opnieuw krijgt.

  • Irritatie, roodheid, jeuk of opzwellen van de oogleden

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik adapaleen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg met uw arts en meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flestvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in de buurt van wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Breng dit medicijn niet aan op een beschadigde huid, eczeem, of door de zonverbrande huid. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.
  • Maak uw huid schoon met lauw water. Dep uw huid goed droog om irritatie van de huid door het medicijn zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Breng de gel DUN aan op de op de plekken met puistjes en pukkels. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is genoeg voor het hele gezicht.
  • Was direct na het aanbrengen uw handen.

Wanneer?
U gebruikt de gel 1 keer per dag ’s avonds voordat u gaat slapen. Als uw huid snel geïrriteerd raakt, kunt u het ook 1 keer in de 2 dagen aanbrengen.

Gebruikt u tegen acne ook een ander medicijn voor op de huid? Breng dit andere medicijn dan ’s ochtends aan.

Gebruik adapaleen NIET vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (in de zon of onder de zonnebank of een UV-lamp). De huid is extra gevoelig voor zonnebrand. Breng het ook daarom bij voorkeur ’s avonds aan, zodat u de eerste tijd niet in fel zonlicht komt.

Hoe lang?
De eerste weken kan de acne erger worden. Dit is normaal.

Het duurt ongeveer 4 tot 8 weken voordat u verbetering merkt. Overleg daarna met uw arts of u dit medicijn zult blijven gebruiken. U moet het medicijn dan meestal meerdere maanden blijven gebruiken.

Terug naar overzicht